Klä om möbler – så här gör du

Du har hittat drömfåtöljen på loppis till ett överkomligt pris men du tvekar i och med att den behöver kläs om. Tveka inte utan köp den! De flesta möbler som du kan fynda på loppis runt om i Sverige är från 50- och 60-talet. De flesta är även väldigt enkla i sin konstruktion och lätta att klä om – även om du är en nybörjare på området. Det finns dock vissa saker du bör tänka på innan du kan sätta igång – allt för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.

Kolla möbeln

Det första du ska göra när du har hittat den möbel du vill ha är att kolla över möbeln noggrant. Behövs det något mer än att bara klä om den, finns det trädetaljer som måste ses över, hur är det med stoppningen, finns alla beslag kvar, ja frågan du måste ställa dig själv är att om det är ett projekt du klarar av och om det kommer att vara värt det i slutändan.

Planera

Beroende på vilken möbel du har hittat måste du välja hur du ska klä om den. Det finns mängder av möjligheter, men även fallgropar. Men börja med att planera arbetet, vad behöver göras och i vilken ordning ska det göras. Hur lång tid får projektet ta och hur mycket pengar får det kosta? Vet du redan var möbeln ska stå och hur ska den användas annars bör du fundera på det med. Ska den användas flitigt måste den kläs om så att den tål att användas. Ska den däremot bara vara till prydnad går det att fuska lite mer både med hur du fäster materialet och vilket material du använder.

Välja material

Det är inte bara mönstret som är viktigt vid materialvalet utan också strukturen samt hur stryktåligt ska det vara. Ska slutresultatet vara beständigt eller kan du tänka dig att klä om möbeln inom en snar framtid har du fler valmöjligheter. Du kanske har några fina stuvbitar som kan passa. Allt är trots allt upp till dig, låt fantasin flöda!

Verktyg

Om det är några enstaka möbler då och då som ska kläs om så kommer du undan med en begränsad verktygslåda. De verktyg som dock är nödvändiga är en stadig stark häftpistol eller hammare och nubb, det behövs för att fästa tyget. För att underlätta när du tar bort det gamla tyget så behöver du en tång.Du behöver även nålar för att spänna tyget och hålla det spänt medan du fäster det mer permanent. Ju bättre verktyg du har desto bättre resultat får du, men om du endast tänker göra en möbel kan det kännas lite onödigt att köpa dyra verktyg. Du har även alltid möjligheten att lämna in den och få den professionellt gjord.