Sommarfint i trädgården

Med tanke på att vi spenderar allt mer tid utomhus oavsett om vi har en trädgård, en liten plätt eller en balkong så är det värt mödan att piffa till det lite extra så man verkligen kan njuta av den underbara svenska sommaren – när den väl är här. Dekorera med växter, möbler och vackra saker.

Växter

Värt att tänka på är hur mycket tid du vill lägga ned på dina växter. Det finns så många olika att välja mellan, allt ifrån växer som inte kräver speciellt mycket underhåll, till vissa som behöver lite mer omvårdnad. Du bör även tänka på var i trädgården eller på balkongen de ska vara, vilket läge blommorna kommer att planteras i. Är det sol hela dagen eller kommer de att stå i skugga eller kanske en blandning av dessa. Jag brukar alltid välja ut växter till min trädgård som har olika blomningstid. Personligen har jag en förkärlek till perenner, det vill säga växter som blommar år efter år. Penna och papper är vad du behöver för att planera för en trädgård som blommar hela sommaren.

Växter som blommar i juni och är lättskötta är bland annat jättedaggkåpa och pipört. Båda två är lättskötta och trivs i soliga lägen. Blommande lättskötta växter i juli är bland annat stjärnflocka, den finns i olika färger och tillsammans med bolltistel får man en intressant rabatt. Mattram blommar i augusti och september, och då har jag täckt hela sommaren med blommande växter.

De växter jag nämner är bara ett fåtal som finns att välja mellan, lite mer som en inspiration och absolut inget måste. På en plats i trädgården har jag planterat växter efter färg, ett sånt upplägg kräver lite mer planering men jag tycker att det är oerhört vackert.

Missa inte heller skönheten i buskar och träd som enbart har olika gröna nyanser. Genom att blanda dem kan du får en effektfull grön oas.

Möbler och accessoarer

Personligen tycker jag att det är lika viktigt med sköna möbler som med vackra blommor i trädgården. Jag har fyndat både möbler och olika bord på loppis och gett dem lite extra kärlek och omvårdnad så de känns som nya! Jag har även sytt nya kuddar och dukar i matchande tyg. En viktig sak tycker jag är att ställa ut lyktor och kanske hänga några små fina lanternor i träden om du har det. Det blir otroligt fint och stämningsfullt att tända levande ljus och sitta ute i det ljumma och mörka augustikvällar.