Renovera gamla möbler

Som de flesta har förstått när ni läser här på Kära ting så älskar jag att fynda i alla dess former och som ett led i det fyndandet så kommer insikten att många av de möbler som jag köper på loppis eller i secondhandbutiker måste renoveras. Min melodi är att det ska vara enkelt och prisvärt att renovera gamla möbler.

Saker att tänka på

Innan du sätter fart med själva renoverandet är det vissa saker du bör tänka på. Planering är A och O, det vet alla och det gäller även här. Vad är det som ska renoveras och behöver du några specialverktyg för att kunna lyckas med renoveringen? Möbeln kanske har några skador – det kanske är något du kan åtgärda själv, annars måste du lämna bort just den delen av renoveringen.

Fixa till repor och bona

Ett irritationsmoment är fula repor och märken i annars så välbevarade trämöbler. Men ha förtröstan – det finns sätt att fixa det. Är det ett djup märke kan du ånga på nedbuktningen och fylla i skadan eller försöka att ersätta skadan med ett likadant trä som ursprunget. Det är främst skadan i möbeln men även dina kunskaper som avgör valet av metod. Ångmetoden kan kräva flera omgångar innan du är nöjd med slutresultatet. Fyll i skadan med plastiskt trä, låt torka och slipa på försiktigt, Glöm inte bort att ytbehandla det lagade området så att det håller.

Att ta bort det skadade området och ersätta det kräver lite mer verktyg och tålamod. Det är även viktigt att den nya biten passar precis i färg, struktur och form annars kommer det att sticka ut mer än innan du sätter igång.

Glöm inte efterarbetet oavsett vilken metod du väljer Se till att ytan är dammfri och torr innan du börjar bona. Bona möbler är en perfekt efterbehandling. Men det är viktig att verkligen arbeta in oljan i träet och att du gör det i träets riktning.

Laga faner

Tyvärr är det lätt att skada fanerade ytor i och med att de är så ömtåliga. Tack och lov är det enkelt att laga skador i faner. Börja med att lätt slipa ned det skadade området och har du tur kan denna enkla operation vara tillräcklig för att skadan ska vara borta. Om inte så passa in en bit nytt faner och skär till den med en hobbykniv. Skär sedan bort det skadade området och därefter passar du in den nya biten faner. Limma fast biten och låt torka over natten. Efterbehandla den lagade ytan.