Dekorera med vackra saker

En sak som man ska ha i åtanke då man ska dekorera sitt hem är att det blir mer elegant och stilrent samt vilsamt för ögat om du inte går överstyr med dekoreringen. Överdekorera inte – det blir oftast plottrigt och rörigt, och får motsatt effekt. Det är bättre att välja några få saker och bygga upp dekoren runt dem. Tänk också på vad det är du vill åstadkomma med dina vackra saker, hitta ett tema så att det känns enhetligt och inte som ett oplanerat hopplock. Stilrent och stramt andas exklusivitet även om det är loppisfynd som har använts.

Tavlor

Låt fantasinflöda, det behöver inte bara vara traditionella fotografier eller akvareller som blir vackra tavlor. Varför inte rama in skivomslag, krognotor, favoritskjortan eller något annat personligt som passar och lyfter din inredning. Ramarna behöver inte heller vara likdana utan du kan mixa precis som du vill. När det är dags att hänga tavlorna finns det massor med olika sätt att placera dem på väggen. Du kanske vill gruppera dem efter tema eller färg. Men tänk på att de inte ska få ta överhanden eller ge ett oroligt intryck. Lugn och harmoni är den känslan du ska eftersträva.

Ljusstakar

Använd ljus både ute och inne, och blanda gärna ljusstakar av olika färg, form och material. Jag blandar även ljusen i stakarna, olika höjder och färger och gärna något med doftljus. Gruppera fint och släck ljuset i taket och känn hur lugnet sprider sig. Håll koll på ljusen så det inte sker någon olycka – har du ljus i ett rum du inte vistas i så se till att de är i en lykta. Det blir även en läcker dekoration.

Blommor

Levande-, siden- eller plastblommor. Tycke och smak säger jag. Jag blandar gärna alla tre. Sidenblommor idag är väldigt naturtrogna och hållbara, och kan passa bra i mörkare utrymmen eftersom de inte behöver dagsljus för att må bra. Plastblommor funkar jättebra i badrummet och på balkongen eller uterummet eftersom de tål väta. Det som är viktigt är att hålla efter de levande blommorna så att de är fina och fräscha. Plantera om och tillsätt gödningsmedel beroende på vilken årstid det är. Vissna och bruna växter ger ett tråkigt intryck. Lägg även lite tanke bakom valet av krukor och vaser. Jag har några riktigt fina kristallvaser som är loppisfynd, och ibland kan det räcka med en enstaka blomma i en vas för att det ska vara otroligt dekorativt.